Veel Nederlanders hebben ermee te maken; bereikbaarheidsdiensten, ook wel consignatiediensten genoemd. Een werknemer ontvangt een kleine vergoeding voor het feit dat hij ieder moment opgeroepen kan worden om te werken.
Continue readingHoge Raad: uitzendbeding uit cao op basis waarvan uitzendovereenkomst van rechtswege eindigt bij ziekte is gedeeltelijk nietig
Al jaren is de bepaling in uitzend-cao’s over onmiddellijke beëindiging van de uitzendovereenkomst bij ziekte onderwerp van discussie….
Continue readingArrest van de Hoge Raad van 25 november 2022 over het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden
In een arrest van 25 november 2022 heeft de Hoge Raad een belangrijk en verduidelijkend oordeel gegeven over de omstandigheden waaronder een werkgever arbeidsvoorwaarden kan wijzigen (ECLI:NL:HR:2022:1759). Een werkgever kan in de eerste plaats een arbeidsvoorwaarde wijzigen als in de arbeidsovereenkomst…
Continue readingUitzendbranche opgelet: 23 september 2022 advies A-G aan Hoge Raad: uitzendbeding bij ziekte niet rechtsgeldig
Al jaren is de bepaling in uitzend-cao’s over onmiddellijke beëindiging van de uitzendovereenkomst bij ziekte onderwerp van discussie. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder al dat de bepaling dat een uitzendovereenkomst van rechtswege eindigt als de uitzendkracht ziek is, in strijd is met het ontslagecht…
Continue reading7 tips om thuiswerken juridisch gezien in goede banen te leiden
De scholen zijn weer open en de vakantieperiode is tot een einde gekomen. Dat betekent dat de meesten van ons weer volop aan het werk zijn.
Continue readingEen tijdelijke loonsverhoging, mag dat?
Er zijn in Nederland maar weinig branches waar het personeelstekort zich niet laat voelen. In de bouw- en techniek, zakelijke dienstverlening, zorg en horeca. Overal is het druk terwijl werkgevers maar met moeite de vacatures gevuld krijgen.
Continue readingBonje met de baas om vakantieplannen
Kijkt u ook uit naar uw vakantie? Wij wel! Helaas zijn vakanties ook met enige regelmaat onderwerp van procedures in het arbeidsrecht, zoals in de volgende zaken.
Continue readingIntroduceren van tijdelijke aanvullende arbeidsvoorwaarden om personeel te trekken: een goed idee?
In deze tijden van arbeidskrapte besluiten veel werkgevers om aanvullende arbeidsvoorwaarden te introduceren, zoals een toeslag op het uurloon, om zichzelf aantrekkelijker te maken. De bedoeling is vaak om deze arbeidsvoorwaarde slechts tijdelijk toe te kennen. Maar kan dat?
Continue readingWetsvoorstel transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Recentelijk heeft de wetgever een wetsvoorstel ingediend dat voortvloeit uit een Europese Richtlijn ter bevordering van transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Beoogd wordt dat deze wet op 1 augustus 2022 in werking treedt.
Continue readingOp 21 september 2021 heeft het Hof Amsterdam opnieuw arrest gewezen
Het Hof heeft geoordeeld dat sprake is van een arbeidsovereenkomst terwijl partijen op papier anders hadden beoogd. In deze zaak ging het om Helplink, zijnde een platform die vraag (een huishouden (particulier)) en aanbod (de schoonmaker) op het gebied van schoonmaakwerkzaamheden bij elkaar brengt.
Continue reading