Skip to content

Publicaties

Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

Een geregistreerd partnerschap is vrijwel gelijk aan een huwelijk. Als er niets geregeld wordt ontstaat er, net als bij een huwelijk, een gemeenschappelijk vermogen. U kunt partnerschapsvoorwaarden laten opmaken waarin afspraken worden gemaakt over wie welk vermogen heeft bij het aangaan van het geregistreerd partnerschap, wat gemeenschappelijk is of wordt en wat privé blijft. In deze voorwaarden wordt vaak ook opgenomen hoe er wordt afgerekend als de relatie wordt beëindigd.

Beëindiging van een geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen kunt u zonder tussenkomst van de rechter laten ontbinden. U heeft hierbij wel een advocaat of notaris nodig. De beëindiging vindt plaats door de inschrijving van een verklaring door de ambtenaar van de burgerlijke stand. In deze verklaring geven u en uw partner aan dat u beide het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Bij de beëindiging maakt u afspraken over de partneralimentatie, het pensioen en de verdeling van de gemeenschappelijke goederen.

Beëindiging van een geregistreerd partnerschap en kinderen

Hebben u en uw partner minderjarige kinderen? Dan volgt u bij de beëindiging van het geregistreerde partnerschap dezelfde weg als gehuwden. De procedure begint met een verzoekschrift van uw advocaat aan de rechtbank, inclusief een ouderschapsplan. Dit verzoekschrift kunt u samen met uw partner of alleen (in dat geval is het een eenzijdig verzoek) indienen. De verdere procedure is gelijk aan een echtscheidingsprocedure. Wilt u meer weten? Lees dan één van onze andere artikelen:

Zoekt u een advocaat?

Zoek u ondersteuning bij het ontbinden van uw geregistreerde partnerschap? Neem dan contact op met onze echtscheidingsadvocaat, mr. K.M. (Katinka) Kuipers-ten Voorde. Zij is bereikbaar op telefoonnummer (0546) 57 59 88. U kunt uw vraag ook mailen naar tenvoorde@muldervangeel.nl.

Deze informatie delen:

Vragen? neem dan gerust contact op: