Skip to content

Publicaties

Wat staat mij te wachten bij een echtscheiding?

Verloopt uw huwelijk niet goed? En zijn u en uw partner van mening dat u niet samen verder kunt? Dan moeten er een aantal belangrijke beslissingen gemaakt worden. Wat moet er bijvoorbeeld voor de kinderen geregeld worden? En voor de woning? Het is van belang dat u tijdig de juiste hulp zoekt om onder meer de juridische zaken te regelen. Wilt u weten wat u te wachten staat bij een echtscheiding, lees dan verder.

Hoe werkt een scheiding met kinderen?

Zijn er uit uw huwelijk kinderen geboren, dan zijn de afspraken omtrent de kinderen het eerste (en veelal belangrijkste) punt waarover u moet nadenken. Denk daarbij aan zaken als de volgende.

  • Waar gaan de kinderen na de scheiding wonen, wat wordt hun hoofdverblijfplaats?
  • Hoe vaak zullen zij bij de andere ouder verblijven, welke omgangsregeling wordt er getroffen?
  • Moet er kinderalimentatie betaalt worden en zo ja, welk bedrag is redelijk? Wilt u meer weten over de kinderalimentatie, lees dan hier verder.
  • Hoe vertelt u de kinderen dat hun ouders gaan scheiden?
  • Hebben u en uw partner gezamenlijk het ouderlijk gezag over de kinderen? En wenst u dat ook zo te houden? Wat houdt het gezamenlijk ouderlijk gezag eigenlijk in?
  • Wat als u na de scheiding wilt verhuizen?
  • Moet en/of kunt u toeslagen aanvragen om de kosten voor de kinderen te kunnen opvangen?

Alle afspraken die u samen met uw partner maakt, worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Wilt u meer weten over het ouderschapsplan, lees dan hier verder.

Woning en verdeling van de overige gemeenschap

Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over onder meer de (eigen) woning, de inboedel, overige gemeenschappelijke goederen, schulden et cetera. Hierbij is van belang of u bent gehuwd in gemeenschap van goederen of dat er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. In dat laatste geval is de notariële akte het uitgangspunt bij de afwikkeling. Bent u ondernemer en wilt u scheiden, lees dan hier verder.

Eigen woning en scheiden

Betreft de woning een gezamenlijke woning? Dan kunt u in overleg afspreken wie in de (echtelijke) woning blijft wonen. Heeft u een koopwoning, dan is het verstandig om alvast contact op te nemen met de hypotheekverstrekker om te kijken of u of uw partner wellicht de woning (en afgesloten hypotheek) kan overnemen. Is dit geen mogelijkheid, dan moet de woning worden verkocht. Wilt u meer weten over een eigen woning en scheiden, lees dan hier verder.

De inboedel verdelen na scheiding

Wat moet er gebeuren met alle goederen in de woning? Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd moet de inboedel worden verdeeld. Onze tip: stel alvast een lijst op van aanwezige goederen en maak (een begin met) een verdeling.

Bezittingen verdelen na scheiding

Heeft u één of meerdere auto’s? Dan zijn een aantal vragen van belang. Wat is de auto waard? Wie behoudt de auto? Welk bedrag dient de ene aan de andere partner te voldoen? Dezelfde vragen gelden natuurlijk voor zaken als de caravan, de camper of de vakantiewoning. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is het uitgangspunt daarbij altijd een verdeling van de waarde bij helfte.

Scheiden en partneralimentatie

Verdient u meer dan uw partner of verdient uw partner meer dan u? Heeft u of uw partner de carrière op een laag pitje gezet om voor de kinderen te zorgen? Heeft u of uw partner behoefte aan een bijdrage in het levensonderhoud? De minstverdienende partner heeft in beginsel recht op partneralimentatie. Er kan altijd een berekening worden opgesteld om te kijken of u hierover samen afspraken kunt maken. Uiteraard kunt u – in overleg – ook een hoger, lager of geen bedrag afspreken. Wilt u meer weten over partneralimentatie, lees dan hier verder.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

In een echtscheidingsconvenant kunt u met uw partner afspraken vastleggen, bijvoorbeeld over alimentatie en de verdeling. Afspraken over de kinderen worden zoals beschreven ook in een ouderschapsplan gezet. Lukt het niet om in onderling overleg afspraken te maken, dan neemt de rechtbank een beslissing.

Zoekt u een echtscheidingsadvocaat?

Voor vragen over de echtscheidingsprocedure kunt u contact opnemen met onze echtscheidingsadvocaat, mr. K.M. (Katinka) Kuipers-ten Voorde. Zij is bereikbaar op telefoonnummer (0546) 57 59 88. U kunt uw vraag ook mailen naar tenvoorde@muldervangeel.nl.

Deze informatie delen:

Vragen? neem dan gerust contact op: