Skip to content

Publicaties

Beslag en executie: hoe werkt het?

Tijdens of voorafgaand aan een incassotraject is het mogelijk om conservatoir beslag te leggen op de goederen van uw schuldenaar. U kunt bijvoorbeeld beslag leggen op zijn woning, zijn bankrekeningen of zijn loon. Beslag geeft u de zekerheid dat uw vordering wordt voldaan, maar besef wel dat dit een vergaand drukmiddel is. Wanneer er beslag ligt op de bankrekening van uw schuldenaar, kan hij vanaf deze rekening geen betalingen meer verrichten – dus ook niet voor zijn wekelijkse boodschappen.

Toestemming vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank

Voordat beslag kan worden gelegd moet in een verzoekschrift toestemming worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. In dit verzoekschrift moet met bewijs worden onderbouwd wat u van de schuldenaar te vorderen heeft. Vervolgens beoordeelt de rechtbank het verzoek en wordt u wel of geen verlof verleent om beslag te leggen. Wanneer het verlof wordt verleend kan de deurwaarder vaak binnen dezelfde dag nog beslag voor u leggen.

Zoekt u een deskundige advocaat?

Bent u benieuwd naar een verhaal uit de praktijk, lees dan ons artikel Beslag en executie, een voorbeeld uit de praktijk. Heeft u vragen over een openstaande vordering, een incassotraject of over beslag- en executierecht? Neem dan contact op met mr. P.H.A. (Pieter) Mulder. Hij is bereikbaar op telefoonnummer (0546) 57 59 88. U kunt uw vraag ook mailen naar mulder@muldervangeel.nl.

Deze informatie delen:

Vragen? neem dan gerust contact op: