Soorten letsel
Hoofdletsel – aangezichtsletsel
Veelvoorkomend hoofdletsel kan ontstaan uit verschillende soorten ongevallen. U kunt hersenletsel oplopen door een auto-ongeluk of u kunt cosmetische schade oplopen. Ook kunnen botstukken van de schedel breken, zoals de kaak of het neusbeen. Het voorhoofd, de ogen, neus, mond en lippen vallen onder het aangezichtsletsel. Inwendig letsel kan ontstaan in de oogkassen, mondholte en aan de kaken.
Hoofdletsel kan lichamelijke gevolgen met zich brengen. Daarnaast zijn cognitieve, emotionele en/of gedragsmatige gevolgen bij hoofdletsel aan de orde van de dag. Niet-aangeboren hersenletsel is de vergaarbak voor verschillende soorten hersenletsel die pas na de geboorte ontstaan. Uitstraling van hoofdletsel kan klachten in de nek en hals veroorzaken.
Nekletsel – halsletsel
Nekletsel en halsletsel lijken zich in hetzelfde lichaamsgebied te bevinden, maar zijn wel degelijk verschillend. Halsletsel bestaat uit letsel aan de slokdarm of de luchtwegen. Denk bijvoorbeeld aan het inademen van giftige stoffen of rook. Nekletsel focust zich voornamelijk op letsel aan de wervels. Een breuk of kneuzingen van of in de nek kan plaatsvinden door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval. Nekletsel geeft vaak uitstraling naar de rest van het lichaam. Veelvoorkomend nekletsel ontstaat als gevolg van een verkeersongeluk, denk hierbij aan een whiplash..
Letsel gezichtsvermogen
Letsel aan of in uw oog valt onder letsel aan het gezichtsvermogen. U kunt schade aan uw oog hebben opgelopen, waardoor u minder ziet. Bijvoorbeeld bij een ongeval op het werk kan er een splinter in uw oog komen. Daarnaast zijn veelvoorkomende oogletsels het gevolg van vuurwerk. Oogletsel kan na enkele weken genezen, maar er kan ook sprake zijn van blijvend oogletsel, waardoor u in uw doen en laten beperkt wordt.
Armletsel
Letsel aan de arm kan voorkomen in het geval van botbreuken. Botbreuken kunnen vervolgens weer beschadiging aan of scheuren in spieren en pezen opleveren. Armkracht is belangrijk voor het alledaags leven. Minder kracht en mindere wendbaarheid kan grote effecten hebben op uw doen en laten.
Bij een breuk aan het sleutelbeen kan is zowel sprake van armletsel als schouderletsel. Zie voor dat laatste het kopje ‘schouderletsel’.
Letsel aan hand en vingers
Letsel aan de hand en vingers kan zich in vele soorten en maten voordoen. Zo kan handletsel bestaan uit fracturen, peesletsel of zenuwbeschadiging. Handkracht is van belang in uw dagelijks leven. Klein letsel kan grote gevolgen hebben, omdat de hand uit vele (kleine) componenten bestaat. Denk hierbij aan botten, pezen en banden.
Schouderletsel
Schouderletsel hangt veelal samen met letsel aan de boven- of onderarm, de elleboog en eventueel uitstraling naar de rug. Letsel kan ook ontstaan bij een botbreuk van bijvoorbeeld het sleutelbeen. Het herstel van schouderklachten is vaak langdurig, doordat het het enige gewricht is dat een draaiing van 360 graden toelaat. Een onjuist of niet voortvarend herstel kan ontstekingen veroorzaken, denk hierbij aan een slijmbeursontsteking.
Elleboogletsel
In het elleboogstelsel bevinden zich vele gewrichtsbanden en pezen die de werking van de armen en de handen ondersteunen. Herhaalde belasting of geforceerde bewegingen kan blijvende schade veroorzaken indien men na een verkeersongeval of arbeidsongeluk niet voldoende oppast. Ook kan er een botbreuk plaatsvinden, bijvoorbeeld door een val.
Rugletsel
Rugletsel kan ontstaan door een ongeval. Denk hierbij aan een ongeval op het werk of bij een verkeersongeluk. Veelvoorkomende rugletsels zijn schade aan de wervelkolom, het ruggenmerg of de zenuwbanen. Daarnaast bevinden zich in het gebied van de rug gewrichten en allerlei spieren en pezen. Afhankelijk van de zwaarte van het ongeval, kan het rugletsel ten dele of geheel herstellen. Het kan in ieder geval leiden tot beperkingen op uw dagelijkse leven en uit te oefenen werkzaamheden.
heupletsel
Heupletsel kan zich voordoen in het geval van een dislocatie van het heupgewricht. Hierbij dient het heupgewricht te worden geopereerd om te voorkomen dat er blijvende klachten en beperkingen optreden. Mocht u die operatie niet uitvoeren, dan kan slijtage (artrose) optreden op latere leeftijd. Het is zaak om heupletsel zorgvuldig aan te pakken.
Beenletsel
Beenletsel kan bijvoorbeeld ontstaan na een aanrijding op een fiets. Denk hierbij aan letsel aan het kuitbeen of het scheenbeen. Ook kan er zenuwletsel optreden na een medische fout. Hierdoor kan de huid van het onderbeen tot onder de knie gevoelloos worden. Simpele breuken en/of kneuzingen zijn aan de orde van de dag en kunnen tot krachtverlies leiden. Een beperking daarbij is dat men klachten ondervindt bij het langdurig staan of het traplopen.
Soms leidt beenletsel tot een blijvende verminderde functie. In dat geval bent u minder mobiel en kunt u ondersteuning nodig hebben. Hulpmiddelen bestaan uit krukken of een rollator, daarnaast kunt u aanpassingen in bijvoorbeeld uw auto nodig hebben. Op lange termijn kan beenletsel zorgen voor uitstraling naar uw rug en daarmee voor rugklachten zorgen.
Vaak hangt beenletsel ook samen met heup-, knie-, enkel- en voetletsel.
Neemt u ook zeker een kijkje onder deze begrippen.
Knieletsel
Veelvoorkomend knieletsel bestaat uit het in- of afscheuren van de kniebanden of kruisbanden. De knie is een kwetsbaar mechanisme en leidt al snel tot ernstige beperkingen. Problemen kunnen zich zowel op de korte als de lange termijn voordoen. Een probleem op de korte termijn kan het herstel zijn van een breuk in de knieschijf. Een probleem op lange termijn kan slijtage (artrose) zijn die op de plek van diezelfde breuk is ontstaan.
Enkelletsel
Enkelletsel is een veelvoorkomende soort letselschade. Breuken, scheuren van spieren en pezen of het verzwikken van de enkel zijn veelvoorkomende gevallen van enkelletsel. Herstel kan vaak weken tot maanden duren, waarbij een volledige genezing vaak uitgesloten is. Hierdoor blijft men met schade zitten. Zooltjes of aangepast schoeisel kan dan een oplossing bieden.
Voetletsel
Voetletsel kan onder andere ontstaan bij een verkeersongeval of bij een val op het werk. De voet is een complex mechanisme bestaande uit de tenen, middenvoetsbeentjes, hiel/hak, enkel, de huid of voetzaal. Daarnaast bevinden zich in de voet spieren, zenuwen en andere pezen. Herstel is om die reden vaak complex en kan bestaan uit verschillende therapieën.