Skip to content

Publicaties

Wat komt er kijken bij een beëindiging van de samenwoning?

Woont u samen, maar bent u niet gehuwd of is er geen geregistreerd partnerschap? En gaat u uit elkaar? Dan hoeft u wellicht niet naar de rechter. In het samenlevingscontract staat hoe de samenlevingsovereenkomst beëindigd kan worden. Is er geen samenlevingscontract, dan hoeft er formeel niets te gebeuren. Wilt u weten wat er verder komt kijken bij een beëindiging van de samenwoning, lees dan verder.

Financiële gevolgen bij verbreken van samenwoning

Bij verbreking van een samenwoning moeten er afspraken gemaakt worden over de gevolgen daarvan. In het samenlevingscontract is geregeld hoe de gemeenschappelijke bezittingen worden verdeeld. De afspraken in het samenlevingscontract zijn altijd leidend. Hebben u en uw partner samen een woning gekocht? Dan moet hier een verdelingsafspraak over worden gemaakt. Tevens kunnen er in het samenlevingscontract afspraken staan over de verdeling van de kosten van de gemeenschappelijke huishouding, de kinderen, bankrekeningen en partnerpensioen. Het is raadzaam dat de gemaakte afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Dit kan in een convenant.

Kinderen bij verbreken van samenwoning

Hebben u en uw partner minderjarige kinderen en heeft u beide het ouderlijk gezag, dan bent u (ook als samenwoners) wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Is slechts één van u belast met het ouderlijk gezag, dan is een ouderschapsplan niet verplicht. Dat neemt dat niet weg dat er afspraken gemaakt moeten worden over de kinderen, bijvoorbeeld over de hoofdverblijfplaats, de omgangsregeling met de andere ouder en de kinderalimentatie. Lukt het niet om in onderling overleg afspraken te maken, dan neemt de rechter een beslissing. Anders dan bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap is er bij beëindiging van de samenwoning geen wettelijke verplichting om partneralimentatie te betalen.

Zoekt u een advocaat?

Zoek u ondersteuning bij het verbreken van de samenwoning en/of wilt u afspraken schriftelijk laten vastleggen in een ouderschapsplan en/of convenant? Neem dan contact op met onze echtscheidingsadvocaat, mr. K.M. (Katinka) Kuipers-ten Voorde. Zij is bereikbaar op telefoonnummer (0546) 57 59 88. U kunt uw vraag ook mailen naar tenvoorde@muldervangeel.nl.

Deze informatie delen:

Vragen? neem dan gerust contact op: