Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dan moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin worden afspraken gemaakt over de verzorging en opvoeding van uw kinderen, denk aan de hoofdverblijfplaats van de kinderen, de gezagsvoorziening, de contact- en omgangsregeling en de kinderalimentatie.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
In het ouderschapsplan worden in ieder geval afspraken gemaakt over:
- hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt en hoe de omgang met de kinderen wordt geregeld;
- hoe u en uw ex-partner elkaar informeren over belangrijke onderwerpen, denk aan schoolkeuze, medische aangelegenheden et cetera;
- de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen, oftewel de kinderalimentatie.
Afspraken vastleggen in een ouderschapsplan
Het is raadzaam om ook andere afspraken in het ouderschapsplan vast te leggen. Het gaat hierbij om zaken die u en/of uw ex-partner belangrijk vindt in de opvoeding. Denk bijvoorbeeld aan regels wat betreft bedtijd, huiswerk, contact met beide families et cetera.
Een ouderschapsplan wijzigen
Verandert de situatie (tussen u en uw ex-partner) waardoor het ouderschapsplan niet meer passend is, dan is het verstandig om het plan te wijzigen. Wij raden u aan om op vaste momenten, bijvoorbeeld jaarlijks, het ouderschapsplan met elkaar te bespreken. U kunt in die afspraak de situatie evalueren en samen bespreken of er afspraken gewijzigd moeten worden.
Zoekt u hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan?
Voor vragen over of hulp en begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan kunt u contact opnemen met onze familierecht advocaat, mr. K.M. (Katinka) Kuipers-ten Voorde. Zij is bereikbaar op telefoonnummer (0546) 57 59 88. U kunt uw vraag ook mailen naar tenvoorde@muldervangeel.nl.