Skip to content

Publicaties

Loon in Bitcoins?

Tegenwoordig ontkomt niemand er nog aan… Een willekeurige krant wordt opengeslagen en er is wel iets vermeld over bitcoins of andere cryptomunten. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat tot voor kort bitcoins mij nog weinig konden interesseren. Tot voor kort, want recent is mij als advocaat arbeidsrecht de vraag gesteld of het is toegestaan om een werknemer in bitcoins te betalen.
 
In de Nederlandse wet is hierover nog nagenoeg niets vastgelegd. De cryptomunt wordt nog niet als wettig betaalmiddel beschouwd. Let wel, de Nederlandse belastingbetaler moet wel belasting betalen over de bitcoins die hij/zij in bezit heeft (box III).
 
Maar mag u als werkgever dan wel het loon in bitcoins betalen? JA, al is dit slechts deels mogelijk. Als werkgever bent u verplicht om minimaal het minimumloon te voldoen middels een geldelijke girale overschrijving. Kortom, het minimum loon moet in geld en giraal worden voldaan. Hetgeen het minimum te boven gaat mag wel in bitcoin worden uitgekeerd. Dit looncomponent moet op de loonstrook worden vermeld en wordt door de belastingdienst als ‘loon in natura’ beschouwd. Hierover is ook loonbelasting verschuldigd.
 
Voor meer vragen, neem contact op met één van onze specialisten www.muldervangeel.nl en 0546 575 988.

Deze informatie delen:

Vragen? neem dan gerust contact op:

Simon ten Feld
mr. L.S.F. ten Feld
Advocaat (partner)