op 13 januari jl. is in kort geding (https://lnkd.in/gHrwjC2) geoordeeld dat een werkgever van een werknemer mag verlangen een mondkapje te dragen.
De werkgever (banketbakkerij) had de werknemer de instructie gegeven om op het werk een mondkapje te dragen. De werknemer weigerde waarna de werkgever hem waarschuwde hem niet op het werk toe te laten zonder mondkapje en hem over die periode ook geen loon te betalen. De werknemer weigerde alsnog om een mondkapje te dragen maar wilde naar eigen zeggen wel werken en logischerwijs het loon ontvangen.
De werknemer startte een kort geding. De voorzieningenrechter oordeelt (kort samengevat) dat de werkgever gerechtvaardigd de werknemer de toegang tot het werk had ontzegd en het loon niet verschuldigd is. Kortom, de werkgever mag van een werknemer verlangen een mondkapje te dragen.
De werkgever in kwestie koos voor een non-actiefstelling. Onder omstandigheden kan de weigering om een mondkapje te dragen (ten gevolge waarvan de werknemer geen werk kan uitvoeren) ook worden gekwalificeerd als reden voor ontslag (op staande voet).
Met weten hierover? Neem contact op met één van onze arbeidsrecht specialisten: www.muldervangeel.nl